Blog

Selvy

14 februari 2016,   By ,   0 Comments

Fotografie: Negin Zendegani – Tekst: Fronnie Biesma –

“Kinderen fotograferen als ze nog maar kort in Nederland zijn laat vooral zien wat het voor kinderen betekent op de vlucht te zijn. Kinderen zijn veerkrachtig. Dat zie je. Maar ook dat de onzekerheid, het anders zijn dan veel andere kinderen in Nederland, het steeds meer wisselen van een tijdelijk thuis in een azc, een sterke wissel trekt op deze jonge levens. Gewone kinderen in een bijzondere situatie.”

Negin Zendegani Beeldend kunstenaar, fotografe. Negin (Iran) kwam eind jaren ’90 naar Nederland. Ze volgde de Rietveld Academie en specialiseerde zich in fotografie tijdens de opleiding Vrije Kunst in Arnhem. Ze maakte series over vluchtelingen in Nederland, straatkinderen in Mongolië en de aanwezigheid van het communisme in het dagelijks leven in Vietnam. Voor OndertussenOnderweg fotografeerde ze kinderen in asielzoekerscentra.

p.s. Selvy dat ben jij, dan ben ik. Selvy is een oerpop, zoals kinderen een pop tekenen. De Vrolijkheid zorgde er in 2015 voor, toen ze 15 jaar bestonden, dat alle kinderen in asielzoekerscentra hun eigen Selvy kregen.

De foto’s van Negin verschenen op 19 juni 2015 in de Volkskrant
Download hier het artikel “De paradox die typisch Nederlands blijkt te zijn“ (pdf).


Berichten