Blog

Over het project

09 december 2015,   By ,   0 Comments

Project Ondertussen in de Spaarndammerbuurt maakt kunst en organiseert daarmee ontmoetingen tussen oude en nieuwe bewoners, ondernemers in de Spaarndammerbuurt en toekomstige bewoners van Amsterdam en het asielzoekerscentrum in de Houthavens.

We verzamelen verhalen over welkom en afscheid, weggaan en aankomen en met die verhalen maken we weer een theatrale route, beeldende kunst, een Vuurtoren en meer. We creëren een inspirerende plek, een tussenruimte waar een bont gezelschap van ambachtslieden, ondernemers, kunstenaars (al dan niet gevlucht) samen gaan verkennen, leren en vormgeven. Zo bouwen we een netwerk in deze veranderende buurt.

Verhalen van buurtbewoners vormen het uitgangspunt. Deze soms alledaagse en ook bijzondere verhalen gaan we vormgeven met muzikanten, beeldend kunstenaars en theatermakers. Maar ook buurtgidsen, ambachtslieden en postbezorgers doen mee. Op deze manier willen we de buurt persoonlijker maken en gemeenschapszin bloot leggen.

OiS

Er worden drie Beelden gemaakt door kunstenaars van de Werkelijkheid. Beelden die ontstaan in de buurt en een reis gaan maken door de wijk en door de stad.

Een van de beelden wordt het beeld de Vuurtoren. Een vuurtoren is een beeld in de werkelijkheid en in verhalen van een veilige aankomst, vreugde als je het licht ziet op een woeste zee, een haven waar het goed toeven is. Welkom.

Geïnspireerd op de Amsterdamse School stijl heeft Nosrat Mansouri de Vuurtoren ontworpen. Een eerbetoon aan de verbeelde idealen van de Amsterdamse School en een gebaar vanuit deze buurt naar de nieuwe gevluchte bewoners van de stad, de toekomstige bewoners van het azc in de Houthaven.

 

Vuur 1 center

Lees hier meer over de Vuurtoren.

Lees hier meer over De Beeldentuin in de Spaarndammernbuurt.

 

Open atelier
We gaan werken op veel plekken in de buurt waar iedereen mag aansluiten, binnenlopen, ideeën kan etaleren en welkom is. We gaan masterclasses en workshops organiseren maar ook beelden bouwen en ambachtelijke producten maken.

Wie zijn wij
Ondertussen in de Spaarndammerbuurt is een samenwerkingsproject van Stichting de Werkelijkheid, Blik Bijzonder en Stichting Ondertussen.

Senad Alic (www.senadalic.nl) en Nosrat Mansouri (www.nosrat.nl) zijn curatoren en kunstenaars van de Werkelijkheid en gaan samen met andere kunstenaars verhalen omzetten in beeldende kunst.

Riska Wijgergangs en Monique Hoving zijn theatermakers en verhalenvangers van Blik Bijzonder.

Contact
Wil je meer weten over Ondertussen in de Spaarndammerbuurt of wil je meedoen? Mail naar info@werkelijkheid.com of bel naar 06 42636037

 

logos

 

 

facebook spaarndammerbuurt